Caietele Meridian 1934-1946. Monografie bibliografică

Meridian 1934-1946. Monografie bibliografică reprezintă așezarea ordonată sub lentila investigatorie a lui Marcel Ciorcan a caietelor literare Meridian, apărute în Craiova între 1918 și 1946. Cartea de față, în speță o monografie (Editura Aius, 2011, 134 p.), analizează, ca într-un laborator științific, numerele caietelor Meridian pe categorii tematice, pe direcții sau sectoare, alături de care este pusă la dispoziția cititorilor o bibliografie exegetică generoasă, menită să identifice „absolut tot ce a constituit viața, nervul și substanța Meridian” (p.5).

Monografia cuprinde cinci capitole („Revista Meridian – Reper craiovean spre «Calea Lactee» a spiritului pur”, „Fiziologia literară a revistei”, „Istorie și critică literară”, „Preocupări culturale”, „Considerații finale”), cu intenția de a radiografia atât contextul spiritual craiovean în care apare revista, calibrul cultural și intențiile fondatorilor, programul estetic al revistei, literatura beletristică publicată aici (tematica și motivele poetice, originalitatea prozei), traducerile, cronicile, articole despre literatura din alte țări, cât și articole și eseuri de estetică, teorie literară, cronici literare, cinematografice sau cronici muzicale.

Pe lângă aceasta, Monografia mai cuprinde o serie de indici, precum cel alfabetic al colaboratorilor cu versuri, indicele colaboratorilor cu proze, indicele cronologic al traducerilor, indicele cronologic al semnalărilor de noi apariții editoriale, indicele cronologic al spectacolelor de teatru comentate, precum și indicele articolelor axate pe probleme de teatru din Caietele Meridian.

Monografia realizată de Marcel Ciorcan are meritul de a face un soi de „arheologie culturală” , o muncă migăloasă, aproape matematică, cu scopul de a înregimenta și de a pune în coerență timpul istoric, cultura și spațiul. Toate aceste trei direcții vin dintr-un complex mult adâncit astăzi (neasumat bărbătește) și a cărei „defulare” este reprezentată de necesitatea unei veritabile emancipări culturale a spațiului craiovean și a celui oltenesc în ansamblul său.

Ionuţ Răduică

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s